Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/geonet/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Geo-net.hr > Proizvodnja > Majstorske violine i gitare- Vladimir Proskurnjak -nažalost majstor je preminuo 2016.g
Detaljnije o proizvodu/usluzi

Majstorske violine i gitare- Vladimir Proskurnjak -nažalost majstor je preminuo 2016.g

RADIONICA VLADIMIRA PROSKURNJAKA
U radionici majstora Proskurnjaka dosad je nastalo više stotina violina, viola, gitara i tamburica koje odlikuju izuzetno lijepi i plemeniti zvukovi. Autentičnost je Proskurnjakovih violina u tome što ih majstor izrađuje iz kombinacije odabranih vrsta drva: visokokvalitetnog svilenkastog javora rebraša i smreka lještarka. U majstorovoj varaždinskoj radionici posjetitelji se mogu i osobno uvjeriti u fascinantne zvukove njegovih sjajnih glazbala…
Vladimir Proskurnjak, Kranjčevićeva 5, 42 000 Varaždin,

Punih 65 godina varaždinski graditelj instrumenata Vladimir Proskurnjak gradi instrumente. Svoj životni put graditelja instrumenata počeo je u četrnaestoj godini u radionici Dragutina Hunjeta u Varaždinu, nakon čega je šest godina usavršavao umijeće gradnje koncertnih gudačih glazbala posebice violina kod istaknutog zagrebačkog majstora Jakova Ermešića.



U želji za novim znanjima, Vladimir Proskurnjak uputio se u Njemačku i usavršavao se kod njemačih graditelja klasičnih gitara. Od tada do danas nastala su brojne violine, viole, čela i kontrabasi. Pored izrade glazbala, g. Proskurnjak bavi se i izradom svih vrsta mehanika za žičana glazbala, a kruna njegovog rada u proteklih šest i pol desetljeća izum je podbradka za violine, kojeg će, nada se, uskoro koristiti brojni violinisti širom svijeta.

Proskurnjakov izum anatomski je podbradak koji za violinu i violu koji je u potpunosti izrađen od drva, bez metalnih fiksatora kakvi se nalaze na podbradcima koji se sada koriste.

Violina se od svog nastanka, kao jedini gudači instrument uopće nije mijenjala, a godine i godine svog rada i stalnih probi g. Proskurnjak utrošio je ne bi li došao do svog izuma kojeg je pohvalio i vrhunski svjetski graditelj glazbala iz Cremone g. Gio Batta Morassi, koji je zbog prezentacije ovog izuma stigao u Varaždin.

“Mislim da je ovaj izum izuzetno važan, jer iz njega su udaljeni svi metalni djelovi koji mogu oštetiti tijelo instrumenta. Ja ga mogu samo pohvaliti, ali ne i dati konačnu ocijenu-to mogu učiniti samo glazbenici koji će ga koristiti” – rekao je Gio Batta Morasi.

A da je izum izutetno koristan violinistima, potvrdio je jedan od ponajboljih violinista svijeta Maxim Fedotov, koji je majstora Proskurnjaka upoznao prošle godine, kada je zasvirao na jednoj od njegovih violina na svom koncertu u Varaždinu. Nakon što je ponovno u radionici Proskurnjak zasvirao na violini koja je ondje nastala, naglasio je kako će ovaj izum biti koristan violinistima i olakšati im rad, tim više što se on može prilagoditi potrebama svakog violinista.

U radionici Proskurnjak govorilo se o povijesti violina, ali su se najavili i novi projekti koji će se dogoditi iduće godine na 38. Varaždinskim baroknim večerima.


Kao jedan od popratnih programa 37. Varaždinskih baroknih večeri u utorak 25. rujna održat će se predstavljanje izuma-anatomskog violinskog podbratka varaždinskog graditelja žičanih glazbala Vladimira Proskurnjaka.



Svojim violinama g. Proskurnjak od 1994. godine sudjeluje na Triennalu “Antonio Stradirvari” što mu je osiguralo ugled cijenjenog graditelja glazbala.

Jedinstvenim ga čini majstorsko poznavanje drva i njegovih akustičnih svojstava. Kruna njegovog višegodišnjeg predanog rada u izradi glazbala je anatomski podbradak za violine, koji se graditeljski nije bitno mijenjao gotovo dva stoljeća.

O ovom, već patentiranom, izumu govorit će graditelj žičanih instrumenata iz Cremone, Gio Batta Morassi i violinski virtuoz Maxim Fedotov, a predstavljanje u utorak počinje u 11 sati u radionici “Proskurnjak” u Kranjčevićevoj ulici.


Poznati varaždinski graditelj žičanih instrumenata Vladimir Proskurnjak, poznat i kao varaždinski Stradivari, prošli je tjedan predstavio svoj novi izum – drveni anatomski podbradak. Ovaj važan trenutak s njim su podijelili i jedan od najvećih graditelja violina Gio Batta Morassi i svjetski poznati virtuoz na violini Maksim Fedotov, koje je Proskurnjak ugostio prošli utorak u svojem malom salonu pokraj radionice u Kranjčevićevoj ulici.

Varaždinski Stradivari spada među malobrojne graditelje violina i žičanih instrumenata u Hrvatskoj. Izradom instrumenata bavi se već punih 65 godina, a njegov posljednji izum zadao mu je dosta poteškoća. Podbradak je osmišljavao posljednjih desetak godina. – Želio sam već odustati, a konačno rješenje došlo mi je u snu. Napravljen je od vrbe, jer je drvo lagano a dovoljno čvrsto i ne puca. To je vrhunsko djelo koje se ne može promijeniti. Nitko ga više ne može drugačije napraviti, ispričao je Proskurnjak. Novi podbradak, koji bi se trebao raditi prema mjeri svakog violinista, drži se samo na žicama.

Iako postoji oko 600 godina, violina nije nikada doživjela neke veće promjene. No ova je promjena dobro došla jer je podbradak kakav je danas poznat metalne konstrukcije te često zbog njega dolazi do pucanja violine.

Oznaka proizvoda / uslugepu-19

Kontakt agent

Josip Dodlek dipl.ing. 098 91 06 086
VIOLINA 
V.PROSKURNJAK
VIOLINA V.PROSKURNJAK
Majstorska violina Nada
VLADIMIR PROSKURNJAK
Majstorska violina Nada VLADIMIR PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA V.PROSKURNJAK
ČELO I KONTRABAS
ČELO I KONTRABAS
MAJSTORSKE GITARE
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKE GITARE V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA GITARA
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA GITARA V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKE VIOLINE I GITARE
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKE VIOLINE I GITARE V.PROSKURNJAK
VIOLA
V.PROSKURNJAK
VIOLA V.PROSKURNJAK
 MAJSTORSKA VIOLINA
V.PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA V.PROSKURNJAK
Vladimir Proskurnjak - na slici desno
Vladimir Proskurnjak - na slici desno
MAJSTORSKA VIOLINA 
S NOVIM PODBRATKOM
V. PROSKURNJAK
MAJSTORSKA VIOLINA S NOVIM PODBRATKOM V. PROSKURNJAK
Vladimir Proskurnjak   za one koji ga se rado sjećaju
Vladimir Proskurnjak za one koji ga se rado sjećaju
drvorez  Vl.Proskurnjak
drvorez Vl.Proskurnjak
Vladimir Proskurnjak desno i ja
Vladimir Proskurnjak desno i ja