Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/geonet/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Geo-net.hr > Proizvodnja > Majstorska glazbala violine i čela IVAN ZANJKO graditelj
Detaljnije o proizvodu/usluzi

Majstorska glazbala violine i čela IVAN ZANJKO graditelj

MAJSTOR GRADITELJ GUDAČIH GLAZBALA VIOLINA, VIOLA,ČELO…
IVAN ZANJKO rođen je 1934. godine u međimurskom mjestu- Gornji Mihaljevec ……………..
Ranije objave :Osnovnu školu Gornji Mihaljevec posjetio je svjetski poznat hrvatski graditelj gudačkih instrumenata Ivan Zanjko. Rođen u Gornjem Mihaljevcu u kojem je pohađao osnovnu školu, a potom završio Učiteljsku školu te predavao fiziku, kemiju i biologiju. Radeći u školi kao predavač prirodne skupine predmeta, nikada nije zatomio svoju ljubav prema glazbi. Njegov dolazak u školu minulih dana organizirala je učiteljica glazbene kulture Natalija Guterman-Vuk. U jednosatnom druženju učenici su saznali zanimljivosti o životu i djelu Ivana Zanjka, vrsnog graditelja violina, kao i o najmanjoj violini u svijetu. Njegov dolazak u Gornji Mihaljevec nije bio slučajan. Odazvao se proslavi 65-godišnjice završetka osnovne škole, a ove godine mu je punih 35 godina umjetničkog rada.
Kao jedanaestogodišnjaku, lijevu mu je šaku raznijela granata iz Drugog svjetskog rata, što ga je onemogućilo u namjeri da nastavi svirati. Kao graditelj violina, sudjelovao je na mnogim svjetskim natjecanjima, a danas je vlasnik 130 instrumenata koji su njegova životna preokupacija.
Ivan Zanjko bio je i sportaš. Kao atletičar je bacao koplje i u toj je disciplini nekoliko puta nastupio na olimpijskim igrama. Njegovo je ime zapisano i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Naime, najmanja violina na svijetu na kojoj se može svirati upravo je njegovih ruku djelo. Dugačka je tek 30 milimetara.

Starije objave:
U Gornjem Kuršancu u radionici žičanih glazbenih instrumenata majstora Vladimira Šimunova Proskurnjaka nedavno je izrađena violina koja je za svoj zvuk između 303 violine vrsnih majstora iz svih krajeva svijeta, na svjetskom natjecanju u Mitenwaldu održanom prošle godine, zauzela jedno od prvih mjesta te proglašena za violinu s najboljim zvukom na natjecanju.
To drugim riječima znači da se u Gornjem Kuršancu u Međimurju rodila violina za koju se može sa sigurnošću, jer su to ocijenili najbolji svjetski stručnjaci, reći da ima jedan od najljepših zvukova – na svijetu. Violinu je u majstorskoj radionici Vladimira Proskurnjaka u Gornjem Kuršancu, koji živi u Varaždinu no ima radionicu i u Međimurju, izradio prof. Ivan Zanjko i ona nosi njegovo ime. U našem kraju Ivan Zanjko je poznat kao jedan od osnivača Dana lipe u Gornjem Mihaljevcu. Riječ je violini ručne izrade, za razliku od tvorničkih violina, na tragu velikih majstora graditelja poput Stradivarija i drugih.
Graditelj violina i drugih žičanih instrumenata Ivan Zanjko do sada je predstavljao Republiku Hrvatsku na četiri svjetska skupa graditelja instrumenata, 1997. godine u Mitenwaldu na trećem internacionalnom natjecanju, 2002. godine u Moskvi na četvrtom internacionalnom natjecanju, 2004. godine u Londonu na prvom internacionalnom natjecanju te 2005. godine ponovno u Mitenwaldu (četveromeđa Austrije, Njemačke, Švicarske i Italije). Minevard je gradić na 1950 metara nadmorske visine, koji ima 7000 stanovnika, ali i svjetsko poznato natjecanje majstora ručnih graditelja žičanih instrumenata, te najpoznatiju njemačku školu za gradnju žičanih instrumenata.
Za svoju je violinu, po modelu Guarnerius Lord Vilton između 303 violine osvojio prvo mjesto za zvuk i time Zlatnu diplomu, a od apsolutno mogućih 200 bodova čak 183 boda. Time je stekao veliku međunarodnu reputaciju kod glazbenika i graditelja instrumenata, koja će biti nagrađena tek u godinama koje dolaze.
Ivan Zanjko, porijeklom izu Gornjeg MIhaljevca u Međimurju je do sada izradio ukupno 97 violina, 10 viola, 5 violončela i jedan kontrabas u svojih dvadesetpet godina bavljenja izradom glazbenih instrumenata. Prije toga bio je profesor kemije, fizike i biologije, no sad je u mirovini. Ratni je stradalnik, kuća u Lasinji mu je bila u potpunosti srušena u Domovinskom ratu, a uz to invalid je bez jedne šake uz to joiš i bolestan. No to ga ne sprečava da izrađuje vrhunske glazbene instrumente. Isključivo radi samo koncertna glazbala, što će reći vrhunska, a sam je postupak izrade dugotrajan i skup.
Na nesreću, ni Grad Zagreb nije znao prepoznati njegov talenat, te je u Zagrebu, iako tamo živi, bez radionice za izradu instrumenata. Kako kaže, na međunarodna natjecanja izrađivača instrumenata najčešće je odlazio sam i sam se financirao, dok mu je najviše pomogla tvrtka “Međimurje-inžinjering” iz Čakovca. Prava je sreća bila ta što je u Varaždinu svojevremeno upoznao Vladimira Proskurnjaka.
Trenutno u radionici u Gornjm Kuršancu izrađuje dvije violine koje bi trebale biti spremne za natjecanje u Moskvi te u Atlanti u SAD-u. Naime, nakon uspjeha u Mitenwaldu dobio je pozivnice i za druga velika međunarodna natjecanja. Otkrio nam je i tajnu zašto gradi dvije violine – na natjecanje će ona koja će imati bolji zvuk. Naime, usprkos svim najmodernijim tehničkim dostignućima, kompjutorima i drugim pomagalima, još nije dostignut zvuk ručne izrade violine vrhunskih majstora. Tu najviše odlučuje niz faktora, kvaliteta drveta, izrada, ali mnogo puta i sreća. S izradom violine je tako da se do kraja nikad ne zna kakva će biti – kaže majstor Ivan Zanjko.




Poznati međimurski konstruktor, graditelj i restaurator violina, viola, violončela i kontrabasa Ivan Zanjko održao je u Domu sindikata u Čakovcu vrlo vrijednu izložbu o svom životu i djelu. Zanjko je svojim vrhunskim glazbalima svjetske kvalitete osebujan po tome što ih gradi jednom rukom. Još kao dječak ostao je bez lijeve šake od granate zaostale od Drugog svjetskog rata.

Izložba je obuhvatila dobivena priznanja, ali i ono važnije same instrumente, alate i odgovarajući pribor za njihovu izradu, samo drvo od kojih ih izrađuje te brojne fotografije iz njegovog života.

Ivan Zanjko, rođen u Gornjem Mihaljevcu, završio je učiteljsku školu, i upravo je za svoje suškolce s kojima je nedavno proslavio 55 godina mature postavio izuzetnu izložbu, čija vrijednost, kako sam kaže, iznosi oko 60 tisuća eura.

Oznaka proizvoda / uslugepu-20

Kontakt agent

Josip Dodlek dipl.ing. 098 91 06 086
IVAN ZANJKO  
MAJSTOR GRADITELJ I NJEGOVA VIOLINA
IVAN ZANJKO MAJSTOR GRADITELJ I NJEGOVA VIOLINA
MAJSTORSKE VIOLINE I ČELO
IVAN ZANJKO
MAJSTORSKE VIOLINE I ČELO IVAN ZANJKO
IVAN ZANJKO
MAJSTOR GRADITELJ VIOLINA
Profesor fizike..kemije
IVAN ZANJKO MAJSTOR GRADITELJ VIOLINA Profesor fizike..kemije